HÜSEYİN AKBAŞ SULAMA GÖLETİNİN TEMELİ ATILDI..

Halen 500 dekar alanın sulanabildiği Çevreli, Kınık ve Ormandibi beldelerimiz arazilerinin 6000 dekarlık bölümünün sulamasını yapabilecek olan Hüseyin Akbaş Sulama Göletinin resmi temel atma töreni yapıldı.Törene Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Akparti Tokat Milletvekilleri Zeyid Arslan, Prof.Dr Osman Demir, MHP Tokat Milletvekili Dr.Reşat Doğru,Tokat Vali Yardımcısı Mustafa Tüysüz, Almus Kaymakamı Ahmet Odabaş, Tokat Jandarma Alay komutanı Jan.Alb.Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Almus Belediye Başkanı Mimar Hasan Hüseyin Arıkan, Akparti Tokat il Başkanı Av.Eyüp Eroğlu, Akparti Almus İlçe Başkanı Yaşar Güngör, MHP almus İlçe BAşkanı Mehmet Arslantaş, İl Müftüsü Abdurrahman Koçak,İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhlis Yeşilyurt , İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Elibol, Almus Jandarma Komutanı J.Yzb. Kadri Subaş, İlçe Emniyet Amiri Yasin Köse,Milli Eğitim Müdürümüz Nuri Yıldız, İlçe Müftümüz Mehmet Yapıcı, Ataköy Belediye Başkanı Ali Sardoğan, Çevreli Belediye Başkanı Abdullah Cabadan, Ormandibi Belediye Başkanı Alaattin Dikmen, İl Genel Meclisi Üyeleri Yıldıray Yılmaz, Ercan Gürer ve geniş bir halk katılımı oldu

Atatürk ve Türk Büyüykleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından İstiklal Marşının okunması ile törene başlandı.
Almus ÇPL Folklor ekibinin gösterileri ardından protokol konuşmalarına geçildi. İl Özel İdaresi Genel sekreteri Muhlis Yeşilyurt projenin teknik detayları hakkında bilgi verdi. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Elibol dönemlerinde gerçekleştirilen İl Özel İdaresince yapılan hizmetleri anlattı.
MHP Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru konuşmasında göletin yapımına emeği geçenlere teşekkür etti.
Akparti Tokat Milletvekili Zeyid Arslan yaptığı konuşmada bu projenin bölge için önemli olduğunu söyleyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Tokat Valisi Şerif Yılmaz yaptığı konuşmada buradaki açılış töreninde yaptığı konuşmada Bu gün Özel İdare imkanları yaptığımız göletlerin en büyüğü burası..Biraz önce arkadaşlarımızda ifade ettiler Son beş yılda yapılan en büyük gölet burası. Teknik özellikeri itibarıylada diğer göletlerimizden üstün bir gölet. Bu gölet iki yıl içerisinde tamamlanarak Çevreli bölgesinde yaşayan insanlarımızın istifadesine sunulacaktır.İl Özel İdaresinin yapmış olduğu hizmetler hakkında da kısa bilgi vermek istiyorum. Belki çoğumuzun bilgisi yok İl Özel İdaremizinde ortak olduğu Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğimiz var. Bu kalkınma birliğimiz kaynaklarından birisi bugün burası olan Yeşilırmak bölgesindeki tüm illeri kapsayan bölgesel hizmet sunan bir birlik. Bu birliğinde hazırlamış olduğu projeler kapsamında Avrupa Birliğinin Tuna ve Karadeniz havzası Damlas Görev gücü diye tanımladığı bir çalışma birimi var.Bu çalışma birimi Türkiye’de ilk defa havza bazında Tokat’ında içinde bulunduğu Yeşilırmak Havzasında çalışmalar yaptı.Bu birliğin yapmış olduğu çalışma sonrası hazırlamış olduğu kapsamlı rapor Çevre Bakanlığımıza sunuldu.Kısaca bu kapsamlı olan çalışmadan bizlerin yapması gerekenlerle ve bu raporda belirtilenlerle ilgili bir kaç kelam etmek istiyorum. Bu rapor su ve su ile ilgili eko sistemlerin korunması, sulamalarla ilgili değişik yapılması gereken hususları içermekte olduğunu söyledim. Burada bizim bölgesel olarak yapmamaız gereken işlemlerden bir tanesi de mevcut suyumuzun ileriye yönelik yetersiz kalabileceğidir.Mevcut yağış sistemi dünya ölçeğinde meydana gelen küresel ısınma gibi değişik etkenlerle meydana gelecek bu azalmayı önlemek için bizim bölgemizde küçük göletlerle suların bağlanması tarıma bunun aktarılması ve ekolojik dengeyi muhafaza için bu göletlerin yapılması gerekiyor.Ben bu göletinde ilimizde yapılan diğer göletlerinde bağımsız kuruluş tarafındanda değerlendirilen rapor doğrultusunda önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum ” dedi.
İl Müftüsü Abdurrahman Koçak’ın yaptığı dua ardından iş makineleri dolgu yapılacak alanda çalışmak üzere inşaat alanına gönderildi.
Toplam 165467 m2 lik alana sahip olacak gölette toplam 1.500.000 m3 su depolanabilecek. Göletin yapımı için toplam 318.000 m3 dolgu yapılacak.Toplam 2.900.000 TL +KDV bedel ile ihale edilen göletin 2 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.
Göletin Bölgemize, ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.