ALMUS ALABALIK ÜRETİMİNDE LİDER…

Almus Baraj Gölü, son zamanlarda üretimini yaptığı kaliteli alabalıklarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. İrili ufaklı 25 tesisin bulunduğu baraj gölünde yıl içerisinde üretilen 5 bin ton balık, dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor.

Tokat’ta 300 bin dönüm üzerindeki tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan Almus Barajının, balıkçılığa elverişli yapısıyla bölge ekonomisine en büyük katkı sağlayan faktörlerin başında olduğuna dikkat çeken Almus Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Selim Kepenek, baraj üzerinde kurulu olan 25 tesiste üretilen 5 bin ton balığın Türkiye’de bir çok şehre gönderildiği gibi 2017 yılının ilk çeyreğinde başlayan ihracat ile de dünyanın dört bir yanına da gönderildiğini söyledi.

Almus Barajının 300 bin dönüm arazi sulama kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Kepenek,”Yine bunun yanı sıra 1995 yılına kadar herhangi bir üretim yokken, Almus Kaymakamlığı tarafından 5 çarpı 5 kafeslerle başlanan alabalık üretimi Tarım Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle beraber 2017 yılında 25 tesiste yaklaşık 5 bin ton üretim kapasitesine ulaşmış bulunmakta. Yine bu üretilen 5 bin tonluk alabalık, İstanbul, Diyarbakır, Adana, Kayseri, Ankara bölgelerimize kadar, yakın ve uzak bölgemizin tamamında tüketilmekte” dedi.

Türkiye’nin kaliteli alabalık üretiminde Avrupa’nın en önemli ülkelerinden birisi olduğunun altını çizen Kepenek,”Alabalık üretimi açısından baktığımızda Türkiye Avrupa’da birinci sırada bulunmakta. Tokat bölgemiz açısından baktığımızda ise Tokat, yıllık üretim hacmiyle Türkiye’deki alabalık üretiminde ilk 10 şehir arasında bulunmakta. Bunda da bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerin artısı çok büyük” diye konuştu.

BU BALIKLAR TÜM ÜLKELERE GİDİYOR
Bölgedeki en büyük alabalık üretim tesisinin yetkilisi olan Erden Karaalioğlu, ürettikleri balıkların işleme tesisleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanına gönderildiği söyleyerek,”Türkiye’de işleme yapan işletmeler vasıtasıyla dünyanın neredeyse tüm bölgelerine gönderiyoruz. Tüm ülkelere gidiyor. Türkiye’de de iç piyasada kullanılıyor, hemen hemen tüm illerde kullanılıyor. Balık kalitesi çok iyi ki; aldığımız sonuçlar, aldığımız talepler artmış durumda. Sürekli bir talep halinde Tokat balığı. Yani bazı bölgelerde fiyatı daha pahalı olduğu halde bizim balığı tercih ediyorlar. Bu suyun kalitesi ile alakalı” ifadelerini kullandı.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Top